Tijdens Bakplezier ontdek je alle aspecten van het koksbestaan. Eerst moet er natuurlijke echte bakkersmuts worden versiert, Al dat lekkers moet natuurlijk op een echte eigen gemaakte menu kaart staan, waarna een diploma niet mag ontbreken.
Inbegrepen:
• Mix voor cake
• Blanco menukaart
• Bakkersmuts
• Kleurpotloden
• Kleurplaat met spelletjes
Niet inbegrepen:
• 150 ml koud water
• Een beetje boter of olie
• Mixer met garden
• Beslagkom
• Cakevorm (ca. 24 cm)
• Oven
Hoe bak je een cake zonder bakvorm?
1. Glazen ovenschaal
Glazen ovenschalen voldoen prima als bakvorm. Er zit maar één klein nadeeltje aan deze ‘bakvorm’: het gebak blijft sneller plakken. Dat is echter zo opgelost als je gebruik maakt van boter met bloem of als je bakpapier in de ovenschaal
legt. Voor de juiste bakvorm kijk je gewoon naar de inhoud: een cake kan bijvoorbeeld gebakken worden in een kleine ovenschaal (1 – 1,5 liter)
2. De bakplaat van de oven
Hiervoor kun je de standaard bakplaat van je oven gebruiken. Hou er rekening mee dat het geheel wat platter wordt en dat je dus andere baktijden nodig hebt. Bij een cake halveer je de baktijd of zet je de oven op een lagere temperatuur. Een handige vuistregel: als een mes in het gebak wordt gestoken en er droog weer uit komt, is de cake gaar.
3. Een vorm van aluminiumfolie
Je kunt zelf een vorm maken van aluminiumfolie. In principe is de regel dat de vorm steviger moet zijn als het beslag dunner is. Je maakt de vorm door lange stroken aluminiumfolie om te vouwen tot een bakvorm. Maak je een cake, dan maak je de vorm dikker 5-6 lagen.
Vergeet voordat je gaat bakken niet om de bakkersmuts op te zetten. Vind je hem saai? Dan is het mogelijk om deze nog van een mooi kleurtje te voorzien.
Het echte bakken kan nu beginnen!
1. Verwarm de oven voor en vet de cakevorm in met boter of olie.
2. Meng de mix en het water in een beslagkom met een mixer met garden en mix 3 minuten op de middelste stand tot een glad beslag zonder klontjes.
3. Doe het beslag in een ingevette cakevorm en strijk de bovenkant een beetje g;ad.
3. Zet een rooster met de cake in het midden van de oven. Na ongeveer 55-65 minuten is de cake klaar. Tip: prik met een satéprikker in het midden van de cake. Als de prikker er schoon uitkomt, is de cake gaat.
4. Laat na het bakken de boerencake ca. 5 minuten rusten en verwijder vervolgens de cakevorm.
Temperatuur
Elektrische oven 160 graden
Heteluchtoven 145 graden
Airfryer 140 graden
Hoelang duurt het?
5 minuten bereidingstijd
Oven 55-65 minuten
Airfryer 45 minuten
Het duurt nog wel even dat de cake klaar is, maar in de tussentijd kun jij alvast de menukaart versieren. Ook kun je de mooie kleurplaat inkleuren en de leuke spelletjes spelen. Wellicht vind je nog een lekker recept om te maken.
Is de cake gelukt? Dan is het tijd om een echte bakkersdiploma aan jezelf te geven. Goed gedaan!
Nu is het dan echt tijd om de smullen van de cake. Eetsmakelijk!